Events

3. 9. Komentovaná prehliadka k výstave MY

Srdečne Vás pozývame na komentovanú prehliadku k výstave MY troch súčasných autoriek – Anna Ruth, Eva Maceková a Margarita Ivy v kurátorskej koncepcii Dominiky Bernatkovej.
Prehliadka sa uskutoční v utorok 3. 9. 2024 o 18:00.
——
Komentovanou prehliadkou Vás prevedú autorky s kurátorkou
——
Anna Ruth (*1992, Prague, Czech Republic) je absolventkou Akadémie výtvarných umení v Prahe, kde študovala v ateliéri kresby. Svoje často veľkoformátové maľby zasadzuje do komplexných inštalácií, ktoré presahujú tradičnú obrazovú plochu a vytvárajú dynamické a interaktívne prostredie. Tento prístup nachádza odozvu aj v jej ambientných výstavných zvukových stopách, hudobných vystúpeniach, umeleckých performanciách a sólových koncertoch pod pseudonymom Koruth. Jej práca je charakteristická nielen vizuálnou pôsobivosťou, ale aj schopnosťou prepojiť rôzne umelecké formy do jednotného celku, čo jej umožňuje vytvárať hlboko emotívne a zmyslovo bohaté zážitky. Vďaka svojmu multidisciplinárnemu vyjadreniu predstavuje Anna Ruth výrazný a inovatívny talent na súčasnej umeleckej scéne. Významný je aj jej výtvarný debut v galérii IRL v New Yorku, ktorý podčiarkuje jej rastúce medzinárodné uznanie a schopnosť osloviť široké spektrum publika. Jej tvorba tak nielen prekračuje hranice tradičných výtvarných médií, ale aj geografických a kultúrnych kontextov.
Eva Maceková (*1984, Martin, Slovakia) je absolventkou ateliéru Ilustrácie a grafiky na pražskej UMPRUM. V súčasnosti tvorí a pôsobí v Prahe, kde sa jej umelecká prax vyznačuje širokou škálou techník a médií. Okrem maľby sa venuje ilustrácii, grafike a ručnej práci s textilom. Jej diela sú charakteristické výraznou kresbou a sýtymi farbami, ktoré vnášajú do jej tvorby silný vizuálny dojem. V jej výtvarnej praxi sú zrejmé organické prvky, ktoré odkazujú na základné aspekty ľudskej podstaty. Tieto prvky sa premyslene prepájajú s témami rodu a identity, čím jej práca získava na hĺbke a aktuálnosti. Eva svojím dielom skúma komplexné vzťahy medzi týmito témami, čím prináša do súčasného umenia významný a stály príspevok. Eva Maceková je súčasnou renesančnou umelkyňou, ktorej diela vynikajú nielen svojou estetickou hodnotou, ale aj hlbokým skúmaním ľudskej existencie a identity. Jej schopnosť kombinovať rôzne techniky a médiá jej umožňuje vytvárať diela, ktoré sú vizuálne podmanivé a intelektuálne provokatívne.
Margarita Ivy (*1998) je študentkou pražskej UMPRUM v ateliéri VU3, kde sa vo svojej umeleckej tvorbe intenzívne zaoberá témami vychádzajúcimi z traumatických zážitkov svojho detstva. Ivy vyrastala na Ukrajine, čo zásadne ovplyvnilo jej umelecký vývoj a inšpiráciu. Vo svojich dielach sa Margarita primárne zameriava na problematiku smrti, ktorú sa snaží nielen prijať, ale aj esteticky transformovať a romantizovať. Používa epoxidové živice, ktorými zalieva telá mŕtvych zvierat, čím vytvára symbolické stvárnenie transformácie zosnulých duší. Tento proces nielenže poskytuje dielu trvalosť a vizuálnu príťažlivosť, ale tiež metaforicky naznačuje prechod medzi životom a smrťou, čím skúma liminálne stavy existencie. Margarityn prístup k umeniu spája estetické kvality s hlbokým existenciálnym skúmaním, čím otvára dialóg o prijatí nevyhnutného konca a snahe o zmierenie sa s touto definitívnosťou.